Медици в Белгия са събрали 10 000 подписа в защита на осъдените българки
Медици в Белгия са събрали 10 000 подписа в защита на осъдените българки / netinfo
Петиция в защита на заплашените от смърт български медицински сестри в Либия, пусната тук за подписка от Националната федерация на медицинските сестри и санитарите в Белгия, е събрала вече към 10 000 подписа.

Само за един ден, от вчера досега, след като големият белгийски всекидневник на френски език "Либр Белжик" пусна информация за подписката, под нея са се подписали още 3000 души.

Събирането на подписи ще продължи до 19 януари, когато представители на Националната федерация на медицинските сестри и санитарите в Белгия ще отидат в Париж, за да връчат документа в либийското посолство в 12 часа на обяд. Федерацията планира да се обърне към всички сродни организации по света с призив за повече активност в защитата на българките.

Това, което става с тези невинни хора, ни вълнува силно. Зад тях застават много техни колеги по света, които обаче си мълчат. Ще се опитаме да нарушим това мълчание, заяви Мишел Дюмон, председател на Националната федерация на медицинските сестри и санитарите в Белгия.

Една от инициативите е в 12.00 часа на 19 януари, когато ще бъде връчена петицията в Париж, медицинските сестри и санитарите по целия свят да бъдат призовани да запазят двуминутно мълчание в подкрепа на българките.

Другата седмица Националната федерация на медицинските сестри и санитарите в Белгия ще организира пресконференция в Европейския парламент в Брюксел. Федерацията иска да бъдат изготвени големи портрети на петте български медицински сестри, които да се поставят в Европейския парламент и да бъдат държани там дотогава, докато сестрите не бъдат освободени.