Макрон Ердоган
Макрон Ердоган / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон обвини турските сили, че понякога работят с групировки, свързвани с „Ислямска държава“ в своите операции в Северна Сирия, предава АФП.

„Когато погледна Турция, те сега се бият срещу тези, които се сражаваха рамо до рамо с нас. И понякога те работят с „проксита“ на „Ислямска държава“, каза Макрон по време на пресконференция с американския президент Доналд Тръмп на срещата от високо равнище на НАТО в Лондон.

Макрон по-късно ще се срещне и с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата. Френският лидер заяви, че стои зад думите си, че НАТО преживява състояние на „мозъчна смърт“. Той настоя, че не трябва да се правят компромиси с „Ислямска държава“ и че действията Анкара спрямо кюрдските милиции в Северна Сирия, които помогнаха в борбата с терористичната групировка, показват липса на координация в НАТО.
„Загубихме сътрудничеството си с Турция за безопасността, търговията и миграцията“, каза той и добави, че някои неща трябва да се изяснят на срещата на върха в Лондон.

„Как е възможно член на Алианса да работи, да се интегрира и да купува неща от Русия?“, попита френският лидер, като имаше предвид покупката на Анкара на руските системи за противовъздушна отбрана С-400.

Според него друго нещо, което трябва да се изясни е дали Турция трябва да остане член на НАТО, ако Ердоган наистина забави решението на Алианса за Балтийските страни. Турският лидер заяви, че страната му ще наложи вето на организацията във връзка с отбраната на тези държави, освен ако не получи подкрепа за борбата си срещу кюрдските сили в Северна Сирия.