Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон отново отправи предупреждение за растящата заплаха от крайнодесния национализъм и заяви в интервю за френски регионален вестник, че самодоволството е докарало на власт хора като Хитлер и Мусолини, предаде Ройтерс.
 
В интервю за северния регионален вестник "Курие пикар" Макрон бе запитан дали не преувеличава със сравненията си на крайнодесните националисти с германските нацисти и италианските фашисти.

Помним ли уроците от Първата световна война? (СНИМКИ)

 
"Времената са различни. Кой обаче спечели последните европейски избори във Франция? Националният фронт, с който изглежда всеки е свикнал. Кой стана втори на последните регионални избори в Северна Франция? Националният фронт. Кой стигна до втория тур на президентските избори? Националният фронт", каза Макрон.
 
Националният фронт вече е преименуван на Национален сбор от лидерката си Марин Льо Пен и в допитванията за изборите за Европейски парламент през май вече е задминал партията на Макрон „Република, напред!“

Критики към Макрон заради снимка с тийнейджър, който прави вулгарен жест
 
Макрон предупреди, че ако някой смята, че крайнодесните националисти в наши дни са по-малка заплаха от тези в миналото, има риск хората да привикнат към тях и да спрат да им обръщат внимание.
 
"Предлагам да препрочетете какво се е говорело навремето. Високообразовани, добре информирани хора са казвали, че можем да се спогодим с националистите. Доколкото си спомням, никой, дори сред най-богатите и най-образованите, не спря възхода на Хитлер в една страна и на Мусолини в друга", заяви Макрон, чийто рейтинг е спаднал до рекордно ниските 21 процента.
БТА