Мишел Барние
Мишел Барние / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон назначи Мишел Барние, бивш европейски комисар, за министър-председател.

73-годишният Барние, който е най-възрастният премиер в историята на съвременна Франция, е натоварен със задачата да сформира „обединяващо правителство в служба на страната“, се казва в съобщението на президентството.

След изборите през юли, лявата коалиция се очерта като най-голямата политическа сила във Франция, но с недостатъчно места за общо мнозинство. Центристката фракция на Макрон и крайната десница съставляват другите две големи групи в Националното събрание.

Консервативният бивш министър Ксавие Бертран и бившият премиер социалист Бернар Казньов бяха считани за първоначални фаворити за поста министър-председател.

Но и двете фигури отпаднаха, тъй като математиката на новия френски парламент се изправи срещу тях.

Във Франция президентът назначава министър-председателя, чиято кандидатура може да бъде отхвърлена впоследствие от парламента.
 

И Бертран, и Казньов рискуваха да бъдат изправени пред вот на недоверие, който можеше да получи подкрепа както от левия блок, така и от крайната десница.

Барние, десен политик и бивш преговарящ на ЕС за Брекзит, се очакваше да се завърне в политиката като премиер след разговорите с Макрон в Елисейския дворец.

Той е почти незабележим във френския политически живот, след като не успя да спечели номинацията на своята партия „Републиканците“ (LR), за да се изправи срещу Макрон за президентския пост през 2022 г.

Ветеранът, бивш външен министър и еврокомисар, е „съвместим с Макрон“ и няма да бъде гласуван веднага от парламента, заяви неназован съветник на президента.

Министър в отиващото си правителство, който също помоли да не бъде назоваван, заяви, че Барние е „много популярен сред десните членове на парламента, без да дразни левите“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС