Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БТА
Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на американския лидер Джо Байдън Европа и САЩ да разработят съвместно "нов дневен ред за контрол над оръжията", по-специално на европейска земя, в дискусия с големите сили в съседство - алюзия за Русия, която не бе спомената, предаде Франс прес.

"Предложих на президента Байдън и на (британския премиер) Борис Джонсън да работим първоначално помежду си като съюзници, после, с основните си съседи, да изградим нов дневен ред за контрол над оръжията. Решаващо важно е да се върнем към някаква международна култура за овладяване на оръжията", каза Макрон след срещата на върха на Г-7 и преди утрешния форум на НАТО.

"Последните години откроиха нарастване на екипировката и на конфликтността", посочи той на пресконференция.

Серия от масови стрелби в САЩ

"Доколкото вече не сме в студена война, смятам, че европейците имат свое място на масата, по-специално Франция като постоянен член на Съвета за сигурност", заключи той.
Макрон приветства предстоящата на 16 юни среща между Байдън и руския президент Владимир Путин в Женева, която "ще даде възможност да се изяснят поводите за разногласия и се надявам да има напредък към намаляване на конфликтността в кибернетичното, морското и космическото пространство".

Запитан "кой е врагът" на НАТО, Макрон отговори: "Всяка сила, всеки играч, който се стреми да увреди териториалната цялост на алианса, който заплашва сигурността на членовете на алианса".

Отмениха десетилетната забрана в Калифорния за автоматичните оръжия

"Ако дадена регионална сила бе понечила да застраши териториалната цялост на един от членовете на алианса, тя щеше да е врагът", каза той.

"И очевидно ислямисткият тероризъм е враг на НАТО, защото той заплаши същността на нашите общества, което оправдава присъствието на НАТО в международната коалиция в иракско-сирийската зона", добави френският президент.
БТА