Макрон и Шолц
Макрон и Шолц / Getty Images
Очаква се френският президент Еманюел Макрон да се срещне днес с германския канцлер Олаф Шолц в Париж на фона на разминавания в мненията на лидерите на двете съседни страни, които са ключови съюзници в сферата на стратегическите, отбранителните и икономическите политики на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Макрон и Шолц ще се срещнат на работен обяд в Елисейския дворец, по време на който те ще обсъдят ситуацията в Украйна. Първоначално за днес беше насрочено и съвместно заседание на френското и германското правителство, но то беше отложено за януари. Правителствата в Париж и Берлин казаха, че трябва да свършат още работа, за да постигнат консенсус по някои двустранни въпроси.

Разминавания в мненията между Франиця и Германия не са нещо необичайно, отбелязва АП. Двете страни са най-големите икономики в ЕС и са свикнали да имат разминавания в позициите по теми в сферата на отбраната, енергетиката и други. Френско-германските съвместни правителствени заседания обикновено се провеждат поне веднъж годишно, за да бъдат координирани политиките на двете страни. Последното заседание се проведе през май 2021 г. чрез видеоконферентна връзка заради пандемията от COVID-19.

Берлин и Париж имат дълга история на двустранни спорове на европейско ниво, които съпътстват приятелството и сътрудничеството между двете страни. Франция и Германия често са наричани "моторът" на ЕС. Те Винаги са успявали да постигнат компромис, дори в трудни обстоятелства.
БТА