Македонският парламент ще гласува саморазпускането си
Македонският парламент ще гласува саморазпускането си / снимкa: БГНЕС

Парламентът на Македония за първи път от обявяването на независимостта на републиката преди 17 години ще гласува саморазпускането си, пише македонският “Утрински вестник”. Ако парламентът се саморазпусне, то съгласно конституцията изборите трябва да се проведат най-късно до 10 юни, посочва Макфакс.

Докато вчера американският посланик в НАТО Виктория Нуланд се опитваше да убеди македонското държавно ръководство, че сега е моментът за разрешаване на спора за името, а европейският дипломат Ерван Фуере посочи за пореден път пред депутатите, че тази година е ключова за членството на Македония в ЕС, македонските политици играеха на “весела математика”, а парламентът приличаше на пункт за залагания. Депутатите и от управляващите, и от опозиционните партии се преброяваха преди днешното заседание, свикано за разпускане на парламента, след което ще бъдат насрочени извънредни парламентарни избори през юни, пише изданието.

Ситуацията се изясни, когато след среща с премиера Никола Груевски лидерът на участващата в управлението Демократична партия на албанците Мендух Тачи заяви, че партията му ще подкрепи инициативата за предсрочни избори. От своя страна външният министър Антонио Милошоски официално съобщи позицията на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, че също е за предсрочни избори. Лидерът на опозиционната партия Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети каза, че тяхната инициатива за предсрочни избори се основава на непроменените им позиции.