Македонският хеликоптер минавал редовно на технически прегледи
Македонският хеликоптер минавал редовно на технически прегледи / снимка: БГНЕС
Хеликоптерът Ми-17, който в събота, 12 януари, се разби край село Блаце, е преминал редовен технически преглед, извършен от членове на мисията ЕУФОР в Босна и Херцеговина, научи македонският вестник “Вечер” от източници от македонското Министерство на отбраната.

Специалисти от военната мисия на Европейския съюз са правили технически преглед на хеликоптера на всеки 50 часа летателно време, като през цялото време машината е била част от мисията. “ЕУФОР не оставяше нищо на случайността, защото с този хеликоптер пътуваха техни хора. Този хеликоптер фактически като че беше техен, ние само го обслужвахме с екипаж. Редовно са му правени всички проверки и никога нямаха забележки за техническото му състояние. Напротив, винаги хвалеха техническото му състояние”, казват източниците на вестника.

Хеликоптерът е бил част от ЕУФОР непрекъснато от септември, пише още изданието. Тогава за последен път той е излетял от Македония. Преди това също е бил в Босна и Херцеговина, но е бил върнат в Македония, за да помогне в гасенето на пожарите през юли и август.