Мадрид и Хавана подновяват сътрудничеството си
Мадрид и Хавана подновяват сътрудничеството си / netinfo

Куба и Испания направиха важна стъпка към подобряване на отношенията си, предаде Ройтерс. Двете страни подписаха вчера в кубинската столица споразумение, което възстановява сътрудничеството помежду им, спряно през 2003 г. заради арестите на кубински дисиденти.

Испанският министър на международното сътрудничество Леире Пахин заяви, че документът предвижда подкрепа за малкия бизнес, опазването на околната среда, безопасността на храните и общи действия в трети страни като Хаити.

Испания е третият по важност икономически партньор на Куба със стокообмен от около 1 милиард долара годишно и един от най-големите инвеститори на острова.

Европейският съюз няма единна позиция за отношенията си с Куба. Испанското социалистическо правителство е за по-тесни връзки с Куба, която наближава своя посткастристки период, отбелязва Ройтерс. Други членки на ЕС обаче искат да не отслабва политическият натиск за политически промени в Куба.

През април испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос посети Куба, за да подпише споразумение за подновяване на сътрудничеството без предварителни условия, за да обсъди въпроса с човешките права и да подобри икономическите връзки чрез преговори за кубинския дълг.