Ливни: Кандидатурата на Иран за член на СС на ООН е абсурдна
Ливни: Кандидатурата на Иран за член на СС на ООН е абсурдна / снимкa: БГНЕС

Израелският външен министър Ципи Ливни определи кандидатурата на Иран за членство в Съвета за сигурност на ООН като "абсурдна", се казва в комюнике на нейното министерство, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Какво по абсурдно от това страна, която заплашва сигурността на съседите си и призовава за разрушаване на друга страна, да иска да стане член на Съвета за сигурност на ООН, чието призвание е да работи за сигурността в света", счита Ливни. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад припомни миналата седмица, че неговата страна се е кандидатирала за едно от 10-те места на непостоянните членове в Съвета за сигурност на ООН, заемано до този момент от Индонезия, което ще бъде гласувано през януари.

Сирийското ръководство оценява, че вероятността за постигане на траен мир със съседен Израел ще бъде много по-малка при управлението на новия израелски премиер Ципи Ливни, отколкото при предшественика й Ехуд Олмерт, пише днес сирийският правителствен вестник "Тишрин".

"Вече знаем какъв курс ще следва Ливи, каква ще бъде политическата й програма и до каква степен ще се отдалечава от курса към постигане на мир. След оставката на Олмерт бъдещето на непреките преговори с Израел с посредничеството на Турция е напълно провалено", подчертава вестникът.

Израелският президент Шимон Перес възложи съставянето на правителство на новия лидер на партията Кадима Ципи Ливни. Ако успее, Ципи Ливни ще стане първата жена премиер на Израел след оттеглянето от поста на Голда Меир през 1974 г. Ако се провали, Израел ще свика предсрочни избори в началото на 2009 г. Тя ръководи израелския преговарящ екип, който от няколко месеца обсъжда мирно споразумение с палестинците.