Лидерът на лявата гръцка партия СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас отиде днес при президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, но отказа да приеме мандат за съставяне на правителство, съобщават гръцките медии.

Цитиран от телевизия Скай, Ципрас каза, че резултатът от парламентарните избори в неделя е болезнен за неговата партия и поема изцяло политическата отговорност за това.

Пред Сакеларопулу Ципрас заяви, че не съществуват възможни комбинации за съставяне на правителство. "Затова се отзовах на институционалното си задължение да дойда тук, за да ви кажа, че няма да приема проучвателния мандат", каза той.

След като вчера Кириакос Мицотакис, лидерът на първата сила на изборите Нова демокрация, прие мандата и го върна неизпълнен, сега остава Сакеларопулу да връчи мандат на лидера на третата сила ПАСОК Никос Андрулакис.

Доколкото и ПАСОК нямат варианти за съставяне на правителство, след изчерпването на процедурата остава новият парламент да бъде свикан, да положи клетва и да бъде разпуснат. Разпускането му се очаква следващия понеделник.

На парламентарните избори в неделя Нова демокрация спечели неочаквано голяма победа с почти 41 процента, които ѝ осигуряват 146 места в парламента - само 5 по-малко от абсолютното мнозинство. Тъй като следващите избори ще бъдат произведени по избирателна система, която облагодетелства най-голямата сила, дясноцентристката Нова демокрация се ориентира към предизвикване на нови избори, след които очаква при сходен резултат да може да състави самостоятелно правителство.
Петър Къдрев/БТА