Лидерите от еврозоната обмислят план за спасяване на банките
Лидерите от еврозоната обмислят план за спасяване на банките / netinfo

Лидерите на страните от еврозоната ще обсъдят на днешната си среща създаването на план за спасяване на банките по примера на британската инициатива, съобщи източник, близък до френското председателство на ЕС, цитиран от Ройтерс и БТА.

На срещата, организирана от Франция, която в момента е ротационен председател на ЕС, представителите на 15-те страни членки на еврозоната ще се опитат да намерят единен отговор срещу кризата преди пазари, които преживяват сериозни сътресения, да открият утрешната си търговия.

"Има два конкурентни модела. Американският, от който никой не желае да черпи вдъхновение, и британският. За него говорят всички", уточни неназованият източник на Ройтерс.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел каза след срещата си със Саркози, че Европа трябва да създаде "обща кутия с инструменти", която отделните членки на съюза "могат да използват според специфичната си ситуация", предаде АП. И Саркози, и Меркел заявиха, че е изключено ЕС да създаде общ финансов спасителен план по подобие на плана, приет миналата седмица от САЩ.

АП посочва, че решенията от днешната среща на страните от еврозоната е възможно да бъдат възприети и от други държави в 27-членния блок.

Преди заседанието на 15-те от еврозоната, ще има среща на Саркози с гостуващия британски премиер Гордън Браун. Великобритания не е член на еврозоната.