Глобалната свръхкапитализация на пазарите доведе финансовата криза
Глобалната свръхкапитализация на пазарите доведе финансовата криза / netinfo

Причината за световната финансова криза не е сриването на "лошата ипотека" в САЩ, а глобалната свръхкапитализация на пазарите, прекалено голяма за световния Брутния вътрешен продукт (БВП), коментира анализатор, цитиран от "Ведомости". Когато икономиката не е в състояние да превари капитала, сривът на пазарите и спадът на икономическия ръст е неизбежен, се казва в доклада "Фондов пазар: граници на растежа и дълбочина на спада" на партньора на ФБК Игор Николаев.

Капиталоемкостта на БВП и темповете на неговия прираст имат гранични стойности, превишаването на които води до срив на фондовия пазар и рязък спад на темповете на икономическия растеж, разкрива Николаев, анализирайки капитализацията и динамиката на БВП на 11 страни от 1995 до 2007 г. Така например е било с Германия, когато годишният ръст на капиталоемкост на БВП е надхвърлил 29%, в САЩ, когато е превишил 20%. В Япония растежът на капиталоемкостта до 104% на БВП през 1999 г. е довел след две години до намаляването на темповете на икономически ръст 15 пъти до 0,2%, два пъти е спаднала капиталоемкостта.

Средната гранична стойност на капиталоемкостта на БВП на развитите страни - 150-200%, на развиващите се - 100-150%, смята Николаев. Таванът зависи от способността на икономиката да превари капитала, заяви Николаев /помагат развитието на финансовите системи, пазарните институции/. Капиталоемкостта на световния БВП на два пъти почти е достигала 120% от БВП: през 1999 и 2007 г. Заради прекаления оптимизъм на инвеститорите, надценили развитието на икономиката през 1999 г., последва инфлация, безработица, дефицити на платежните баланси и държавните бюджети, световен спад на икономиката. Кризата от 2007 г. е също следствие от свръхкапитализацията на пазарите.

Капиталоемкостта на БВП на Русия е нараснала от 8% през 1998 г. до 116% през 2007 г., два пъти над нивото на Германия, почти двойно отколкото в Италия. Стимулирането на спекулативното затопляне предупредели неизбежния спад, усилен от вътрешните проблеми. "Ако ние поддържахме нивото 80-100% от БВП, нямаше да спаднем най-силно от всички", смята Николаев. От 19 май до 6 октомври фондовият индекс е спаднал с 65% /в Китай - с 47%, а средно в света - с 25-30%/. През 2009 г. ръстът на икономиката няма да надхвърли 4%, предполага Николаев. (БГНЕС)