Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева / БТА
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че е "твърде рано" да се каже дали светът е изправен пред период на продължителна инфлация, но предупреди, че може да има големи проблеми, ако икономиките не станат по-устойчиви на бъдещи сътресения, предаде Ройтерс.

Георгиева каза пред репортери, че властите по света трябва внимателно да преценят своите фискални и парични политики през 2022 г., вземайки предвид конкретните условия в различните страни, включително инфлацията и възможността за допълнителна фискална подкрепа.

Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя заради САЩ, Китай и Омикрон

За разлика от 2020 г., първата година на пандемията от коронавируса, когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите действия, сега условията в отделните части на света значително се различават, а това изисква отговорът да бъде повече съобразен със "спецификата", заяви тя.

Според нея пандемията остава най-големият риск за световната икономика и е важно да се увеличат усилията за повишаване на ваксинационните равнища в страните с ниски доходи, като се постигне глобално ниво на ваксинация от 70 процента в държавите по света до средата на тази година.
 
БТА