Кремъл обяви, че президентът на Русия Владимир Путин е здрав и отрече "фалшивите съобщения, че той не е в добро здравословно състояние", предаде Ройтерс.

Как се промени Путин за две десетилетия на власт (ГАЛЕРИЯ)

"Всичко е наред с неговото здраве", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на зададен от журналист въпрос на ежедневната му пресконференция. "Знаете, че украински информационни специалисти, както и американски и британски такива, през последните месеци пускат всякакви фейкове за здравословното състояние на президента – това са просто едни фейкове", добави той.

Путин се закашля на своя публична изява в сряда и информационната агенция "Интерфакс" цитира негови думи, че е настинал леко при посещението си в Иран предния ден. "Беше много горещо в Техеран вчера, 38 градуса по Целзий и климатикът работеше много силно там. Така че се извинявам", каза 69-годишният Путин.

Международният интерес към неговото здравословно състояние се засили през последните месеци, включително след като бяха публикувани снимки от негови срещи с руски и чуждестранни официални представители, на които се вижда как те седят на противоположните краища на дълга маса, като предпазна мярка срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс. От време на време кадри показаха Путин да върви сковано. От началото на руската инвазия в Украйна президентът често се появява на обществени места и графикът му със срещи и телефонни разговори е пълен. Той направи и две пътувания в чужбина през последния месец.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също отговори на въпрос по темата за здравето на Путин. На форум за сигурността, проведен в САЩ, Бърнд каза, че Путин е "в твърде добро здраве".

Лавров отрече Путин да е болен

В коментар за хода на борбата за лидерския пост на управляващата Консервативна партия във Великобритания говорителят на Кремъл отбеляза, че всичко, което се случва там е тяхна вътрешна работа. "Предвид всички предишни изказвания се надяваме, че бъдещият британски министър-председател все пак ще се ориентира към по-балансирана и премерена реторика по отношение на нашата страна, когато встъпи в длъжност", добави Песков.
БТА