/ iStock/Getty Images
Юрий Ушаков, помощник по външнополитическите въпроси на руския президент, каза, че предложенията за мир на Владимир Путин могат да спрат конфликта в Украйна почти незабавно, предаде Ройтерс.

Путин заяви на 14 юни, че е готов да започне мирни преговори "още утре", ако Украйна изтегли войските си от Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск, припомня агенцията.

Ушаков посочи, че целта на предложението на руския президент е предотвратяването бъдещи конфликти, подобни на украинския. По думите му вариантът, представен от Путин, "открива възможност да се сложи край на въоръжената конфронтация и да се премине в политическа и дипломатическа посока". Съветникът на руския президент подчерта, че Москва е поставила на масата план, чието приемане, "буквално ще ни позволи незабавното спиране на военните действия".

Киев отговори на Путин: Исканията му са обидни за здравия разум

Ушаков изрази надежда, че предложението на руския президент няма да бъде пренебрегнато. "Ако вземете безпристрастно отношение към него и се замислите, наистина ще откриете зрънце на разум в него. И най-важното - това е шанс моментално да спрем сраженията на бойното поле и да не губим повече хора", подчерта представителят на Кремъл.

Ушаков изложи позицията си на т.нар. "Примаковски четения". Този форум се провежда от 2015 г. насам и на него се обсъждат сценарии за развитието на международните отношения, предизвикателства в сферата на международната сигурност и други глобални въпроси.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Николай Велев/БТА