Кралят на Йордания дари кръв за ранените в Газа палестинци
Кралят на Йордания дари кръв за ранените в Газа палестинци / снимки: БГНЕС

Най-малко десет палестинци бяха убити и около 40 ранени при нова вълна въздушни удари на Израел в Ивицата Газа, предаде Франс прес. Няколко десетки израелски въздушни удари бяха нанесени тази нощ по сградите на канцеларията на премиера, министерствата на отбраната, външните работи и финансите, Ислямския университет и клуб, свързан с движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас в град Газа.

Сградите на външното и финансовото министерствa са напълно унищожени, както и съседни на тях къщи. Позиции на въоръженото крило на Хамас – Бригадите Езедин ал Касам източно и западно от град Газа, също станаха обект на израелски въздушни удари. В Газа и районите северно от него е прекъснало електроподаването. Десетки къщи са засегнати при ударите.

Израелка, която беше ранена при палестински ракетен обстрел на южния израелски град Ашдод, издъхна от раните си в болница. Малко преди това израелец почина от раните си, получени при обстрел на южния град Нахал Оз. Общо четирима израелци са убити от палестински ракетен обстрел от събота, когато започна израелската военна операция срещу движението Хамас в Ивицата Газа.

Постоянният представител на Израел в ООН Габриела Шалев заяви, че от израелска страна настъплението в Ивицата Газа ще продължи, докато не постигне целта си: "напълно да унищожи терористичната банда Хамас". Той омаловажи международните критики към израелските въздушни удари в Ивицата Газа през последните дни. Той изключи да има връщане към клаузите на досегашното примирие с Хамас, което се разпадна след прояви на насилие през уикенда.

Постоянният представител на Израел изрази съжаление за цивилните жертви сред палестинците, но заяви, че за тях вина носи движението Хамас, което действа в жилищни райони и използва цивилните като човешки щитове. Шалев посочи, че Израел иска по-солидни гаранции, че обстрелването на Израел с палестински ракети ще престане. Израелски лидери вече заявиха, че не искат да окупират отново Ивицата Газа, отбелязва АП.

Междувременно кралят на Йордания Абдула Втори дари кръв за ранените палестинци от Ивицата Газа и с това стартира международна кампания по кръводаряване за пострадалите от израелските въздушни удари, предаде ИТАР-ТАСС.

"Това е най-малкото, което можем да направим за братята ни в Газа", заяви Абдула Втори в медицинския център на името на предишния крал на Йордания Хюсеин, цитиран от БТА. Кралят на Йордания нареди възможно най-скоро да се изпрати в Ивицата Газа изцяло оборудвана полева болница за оказване на медицинска помощ на ранените палестинци.

У нас Съветът на арабските асоциации и Асоциацията на палестинците в България организират мирна демонстрация от 15 часа в знак на протест срещу действията на Израел в Палестина.