кралица Елизабет Втора
кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет II е дарила лични средства за подпомагане на украинските бежанци, съобщи в четвъртък алиансът от водещи британски благотворителни организации.

Комитетът за извънредни ситуации при бедствия (КИС), представляващ Британския червен кръст и още 14 благотворителни групи, благодари на кралицата "за щедрото дарение" към своята благотворителна акция за Украйна.

Призивът има за цел да събере средства за подпомагане на украинците, бягащи от конфликта, предизвикан от руската инвазия, както в страната, така и в съседните държави, където бежанците пристигат на големи групи.

Украйна и Русия се споразумяха за предоставяне на хуманитарни коридори

Благотворителните организации и техните местни партньори осигуряват храна, вода, подслон и медицинска помощ.

Призивът предвижда правителството на Обединеното кралство да подкрепи даренията в размер до 20 млн. лири.

95-годишният монарх, който тази година отпразнува 70-ата си година на престола, в четвъртък проведе виртуални аудиенции с двама новоназначени дипломати чрез видеовръзка от замъка Уиндзор.

Тя възобнови публичните си ангажименти във вторник, след като се разболя от COVID-19.

Тя направи дарението, за да помогне на украинците, след като нейният най-голям син и престолонаследник принц Чарлз тази седмица осъди инвазията на Русия като "атака срещу демокрацията... срещу отвореното общество, срещу самата свобода".
БГНЕС