Крал Абдула II зове за нов диалог между християни и мюсюлмани
Крал Абдула II зове за нов диалог между християни и мюсюлмани / снимка: БГНЕС /

Крал Абдула II призова папа Бенедикт XVI, който пристигна на посещение в Близкия Изток, да започне нов диалог между християни и мюсюлмани и да спомогне да разрешаването на израелско-палестинския конфликт, предаде АФП.

В реч на церемонията по посрещането на главата на Римокатолическата църква на международното летище в Аман, кралят заяви: "Днес, ние заедно трябва да подновим нашия ангажимент за взаимно уважение. Тук, сега, ние трябва да създадем нов глобален диалог, разбирателство и добра воля". "Гласовете на провокацията, амбициозните идеологии за разделение заплашват да причинят неизразими страдания. Трябва да отхвърлим подобен курс за бъдещето на нашия свят", допълни крал Абдула II.

От своя страна папа Бенедикт XVI подчерта дълбокото си уважение към Исляма и посочи, че религиозната свобода е основно човешко право. В отговор на речта на крал Абдула II, папата заяви, че визитата му „дава добра възможност да говоря за дълбокото ми уважение към мюсюлманската общност и да отдам дължимото на лидерството, което прояви Негово Величество Кралят за по-доброто разбиране на проповядваните от Исляма добродетели".

"Религиозната свобода, разбира се, е фундаментално право и моята гореща надежда и молитва е, че спазването на неотменимите права и достойнството на всеки мъж и жена ще бъдат защитавани не само в Близкия Изток, но и във всяка точка на света", допълни той.