Тялото на убития в Ирак при американски въздушен удар ирански военен командир Касем Солеймани, беше върнато днес в Иран, съобщи официалната информационна агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Тленните останки на Солеймани бяха превозени със самолет до югозападния ирански град Ахваз.

ИРИБ публикува видеоклип със свалянето на обвития в иранското знаме ковчег на Солеймани, от самолет, под звуците на военен оркестър. Репортаж, предаван на живо от държавната телевизия, показа как хиляди опечалени иранци, облечени в черно, преминават през Ахваз.

Иракският премиер обяви 3-дневен траур за Солеймани и Мухандис


Солеймани беше убит в петък при удар с американски дрон, нанесен срещу конвоя на генерала на летището в Багдад.

Кадри от птичи поглед показват мащаба на броя иранци, които са излезли по улиците, за да се сбогуват с убития командир на Иранската революционна гвардия.

Стотици палестинци в ивицата Газа почетоха паметта на генерал Касем Солеймани
 


Докато мнозина иранци участваха през последните дни в масови прояви, за да дадат израз на скръбта си от смъртта на Солеймани, смятан за втората по сила фигура след върховния духовен водач аятолах Али Хаменей, други се тревожат, че неговата смърт може да въвлече страната им във война със суперсила.

Тялото на ръководителя на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандиз, убит заедно със Солеймани, също беше транспортирано в Ахваз, съобщи ИРИБ.
БТА