Напрежение край границата на Газа
Напрежение край границата на Газа / БГНЕС
Стотици палестинци в ивицата Газа се включиха в траурна церемония за убития при американски въздушен удар в Ирак командир на иранските Бригади Ал Кудс от Корпуса на гвардейците на иранската революция Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

Лидери на управляващото ивицата Газа ислямистко движение Хамас и на палестинската групировка Ислямски джихад, и двете подкрепяни от Иран, се присъединиха към опечалените в палатка, издигната в чест на Солеймани в центъра на град Газа.
Знамена на САЩ и Израел бяха разстлани на земята, за да ги тъпчат посетителите на влизане, а впоследствие бяха запалени.
 



"Лоялни сме към тези, които стояха редом със съпротивата и с Палестина и държим правителството на САЩ и ционисткия окупатор изцяло отговорни за последиците на това ужасно престъпление", каза представителят на Хамас Исмаил Радуан.

Убиха командващия иранските Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани


Като командир на действащите в чужбина ирански Бригади Ал Кудс 62-годишният Солеймани беше архитектът на усилията на Иран за налагане на влияние в Близкия изток чрез местни милиции, някои от които действат близо до границите на врага му Израел.

Израел вчера защити американската операция, при която беше убит Солеймани. Еврейската държава е воювала три пъти с Хамас през последното десетилетие, а през 2006 г. води война и с подкрепяното от Иран движение Хизбула в Южен Ливан.
БТА