"Винаги съм осъждал и ще продължа да осъждам насилието от какъвто и да било произход. Всички трябва да се държим достойно в нашата държава и очакваме всички чужди граждани да се държат по същия начин, когато идват у нас", заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски. Държавата има изградени институционални, правни и процедурни механизми за защита правата на малцинствата, допълни той.

„Осъджам всички, които предизвикват безредици и провокации с цел накърняване на отношенията с източния съсед. Институциите трябва да действат в съответствие със закона спрямо всички онези, които провокират и искат да нарушат отношенията в държавата и между държавите в региона. Това се отнася до нашите граждани, но и до чуждите граждани, без значение от коя страна са, които идват у нас и правят това”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по време на днешното си посещение в университета „Гоце Делчев” в Щип.

Преди честванията за Гоце Делчев: Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната

В кабинета на Омбудсмана ще има допълнителни ресурси, където гражданите ще могат да подават оплаквания за нередности, включително и за реч на омраза.

„Процесът на присъединяване към ЕС е определен в преговорната рамка, а един от основните въпроси са добросъседските отношения. Това означава институциите да комуникират помежду си по начин, който да осигурява достойна и функционална комуникация между двете страни. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно затова. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на лице, независимо от коя държава идва”, каза Ковачевски и добави, че основен приоритет на правителството е „достойнството на нашата държава и нашите граждани”.

Премиерът посочи, че ще бъде направено всичко в рамките на правомощията на правителството, за да се гарантира мирно и достойно отбелязване на 4 февруари, рождения ден на Гоце Делчев.

Съдът в Охрид определи 30 дни арест за бияча на Християн Пендиков

„Конкретните дейности са от компетентността на Министерството на вътрешните работи и се провеждат въз основа на Закона за чужденците, т.е. разпоредбите, които регламентират кое лице не може да влезе в страната поради действия, които нарушават международните отношения на нашата държава и вътрешния ред, независимо дали това лице е политик или се занимава с друга дейност”, подчерта Ковачевски.
БГНЕС