/ Thinkstock/Getty Images
Заради пандемията от коронавирус публичните домове затвориха в средата на март. Профсъюзът на работниците в секс-индустрията разработват нови санитарни мерки за обслужване на клиентите, а политиците призовават за забрана на проституцията, пише „Дойче веле“.

Паркингът пред най-големия публичен дом в Берлин е празен и това е най-ясният символ на кризата в секс-инустрията. Всяка година „Артемис“ е посещаван, по точно е бил посещаван, от около 100 000 клиенти. Годишният оборот възлиза на десетки милиони евро. Заведението е добре известно на близкото си обкръжение, разположено на една крачка от берлинския изложбен комплекс, и се смята за образец на легалната проституция. Собствениците му са германски граждани с турски произход, които са сътрудничели на полицията при профилактика на нелегалната проституция и търговията с хора. Днес тук няма никого.

От средата на март публичните домове в цяла Германия затвориха врати заради епидемията от коронавирус.

Нещата вървят зле“, заявява Аурел Йоханес Маркс – собственик на модна агенция и на публичен дом.

До средата на март в четиристайното жилище, което държи, на смяна са работили между 5 и 7 жени, които сега са останали без препитание. По неофициални данни, в секс-индустрията в Берлин са ангажирани не по-малко от 5000 души, а на територията на цяла Германия броят им вероятно достига 400 000. Но само малка част от тях са под контрола на държавата, както е предвидено в законодателството. Повечето предпочитат да работят в сенчестия бизнес.

Тъй като проституцията в Германия е легализирана, работниците в бранша имат своите профсъюзи. Сузане Блайер Вилп – бивша труженичка, а сега член на управителния съвет на Профсъюза на еротичните и сексуални услуги, описва положението в този бизнес като „абсолютна катастрофа“. Съдържателите на публични домове свършват парите, а самите проститутки, сред които има немалко жени от Източна Европа, са изнервени заради неясното бъдеще.

За да улеснят властите при вземането на решение за откриването на публичните домове, профсъюзът е разработил концепция за хигиенна адаптация на отрасъла към новите условия – 9 страници с малък шрифт. В нея е описано подробно как трябва да бъдат обслужвани клиентите в условията на пандемия. Основните точки включват забрана на целувките, задължението за регулярно проветряване на помещенията, дезинфекция на клиентите, задължително носене на маска, покриваща носа и устата.

Сексуалните труженички ще спазват тези правила, тъй като това е единственият им шанс да заработят някакви пари. За подкрепа на членовете на профсъюза са похарчени близо 25 000 евро от специален фонд.

Секс-индустрията предполага близост между хората, а за да се спре разпространението на вируса трябва да се спазва социална дистанция, което е невъзможно да се случи в публичните домове“, смята депутатът от ХДС Ивон Магвас.

Тя е една от 16-те депутати от управляващата коалиция, които подписаха петиция до правителствата на провинциите за забрана на публичните домове не просто временно, а завинаги.

Новата хигиенна концепция на профсъюзите не са убедителни. Групата депутати предлага на Бундестага да обмисли въвеждането на „скандинавския модел“ в Германия, който предвижда глоба не за оказващите сексуални услуги, а за клиентите – нещо, срещу което профсъюзите се обявяват категорично.

Според Сузане Блайер Вилп, подобни забрани ще доведат единствено до проблеми за проституиращите. Те няма да подпомогнат издирването и идентифицирането на жертвите на трафик, а ще провокират повече насилие, смята тя.
БГНЕС