/ iStock/Getty Images
Началникът на италианския генерален щаб Салватор Фарина е бил диагностициран като аразен с новия коронавирус. Предписано му е подходящо лечение и той ще остане под карантина в къщата си, а служебните му задължения ще се изпълняват от друго лице. Той обаче е само един от множеството войници и офицери, засегнати от епидемията, пише руското издание ”Независимая газета“.

Финландските военнослужещи няма да участват в ученията на НАТО, които се очаква да се проведат от 9 до 19 март на територията на съседна Норвегия, в района на Тромс. Причината за това е именно епидемията от коронавируса.

„Участието на въоръжените сили (на Финладния) в ученията „Cold Response”, организирани от норвежките въоръжени сили беше отменено поради ситуацията с коронавируса“, се казва в официалното изявление на финландското министерство на отбраната. Съобщава се, че до 15 000 военнослужещи от армиите на десет страни е трябвало да вземат участие във военните учения, в това число Финландия с 400 военнослужещи.

248 нови случаи на коронавирус в Южна Корея, общо заразените са близо 7400

По-рано Норвегия призова своите съюзници по НАТО внимателно да изследват всички войници, които ще участват в ученията, за да се предотврати потенциална мащабна епидемия сред силите на НАТО. Най-интересното е, че именно в норвежката армия се наложи около 1300 души да бъдат поставени под карантина, заради случай на коронавируса по-рано. Това се случи в базата Сколд, разположена в района на Тромс.

Очаква се тези военнослужещи да пропуснат ученията на НАТО, които ще започнат днес, на 9 март. Американските военнослужещи, разположени в Европа и който ще участват в ученията, също са засегнати от коронавируса. Въоръжените сили на повечето страни от НАТО вече се подготвят за борбата срещу епидемията, както съобщиха от министерствата на отбраната на Канада и САЩ.

Освен това, макар да няма официална информация за това от Пхенян, южнокорейският онлайн вестник Daily NK, заяви, позовавайки се на своя източник, че във въоръжените сили на Северна Корея е изготвен доклад за въздействието на COVID-19 върху войниците на страната, в който се посочва, че 180 от тях са починали вследствие от заразата. Други 3700 войници са поставени под карантина.
Агенция "Фокус"