Осемнайсет минути били нужни на пазачите в затвора "Алтиплано" да си дадат сметка за бягството на мексиканския наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо, съобщи мексиканският вътрешен министър, цитиран от Франс прес.

Щом установили, че затворникът е избягал, те веднага обявили тревога. Надзирателите са пристигнали в килията 18 минути след бягството, каза Мигел Анхел Осорио след заседание на парламентарната комисията по сигурността. Следствието проверява дали са били спазени процедурите в затвора, допълни той.

Кадри от камера за видеонаблюдение тази седмица показаха Ел Чапо да крачи напред-назад из килията си преди да клекне зад преграда, отделяща мястото с душа от останалата част на помещението, и да изчезне.

Властите удължиха задържането под стража на 22-ма служители на строго охранявания затвор, разпитвани от неделя, за да се установи дали Гусман е имал съучастници - вътрешни хора.

Мексиканските власти разследват кой може да е дал плановете на затвора на съучастници на Гусман за бягството му, посочва Ройтерс, позовавайки се на вътрешния министър. Отворът, през който е избягал Ел Чапо, е с размер 50 на 50 см. "Не са се отклонили и на милиметър. Всичко е много точно изчислено", каза пожелал анонимност правителствен представител, запознат с разследването.

"Целта ни е ясна - да хванем отново този престъпник и да накажем всичките му съучастници. Няма да е лесно", каза министър Осорио.

Седемнайсет стоманени врати с електронно управление делят външния свят от килия 20, в която Гусман е живял 17 месеца. Килията на богатия и могъщ шеф на наркокартела "Синалоа" се намира в края на отделението, запазено за затворници, ползващи се със "специално отношение". След себе си Ел Чапо оставил малък телевизор с плосък екран, фъстъци, тортиля и лекарства за болки в стомаха, които взел час преди да избяга - за втори път за 14 години.

Източник: БТА