Климатичните промени ще засегнат сериозно Европа
Климатичните промени ще засегнат сериозно Европа / netinfo

Междуправителствената група за оценка на климатичното развитие, която тази седмица заседава в Брюксел, прогнозира сериозни последствия за Европа от започналия процес на климатични промени в света.

За първи път в Европа бяха документирани многостранните последствия от тези промени, сред тях топящи се ледници, по-дълги периоди на растеж на селскостопански култури, здравословни проблеми, причинени от безпрецедентни по сила вълни на горещина, се посочва в раздела за нашия континент в доклада на групата, приет в последния момент на завършилата на 6 април петдневна среща.

Очаква се почти всички части на Европа да бъдат отрицателно засегнати от последствията на бъдещи климатични промени, като това ще създаде проблеми в редица икономически области. Очаква се промените в климата да засилят регионалните различия по отношение на природните ресурси в Европа, се казва в доклада.

Според прогнозите на заседавалите в Брюксел известни климатолози от цял свят, сред сериозните последствия от климатичните промени ще са засилени рискове от неочаквани наводнения във вътрешността на Европа, по-чести наводнявания на крайбрежни райони, активиране на ерозионни процеси поради бурни ветрове, както и повишаване на морското равнище.

Според климатолозите по-голяма част от организмите и екосистемите в Европа трудно ще се приспособят към климатичните промени. Ледници в планините ще се свиват, снежната покривка ще намалява, което ще засегне зимния туризъм.

За Южна Европа се прогнозира влошаване на климатичните условия – повишаване на температурите и засушавания. В този район, който вече страда от промените в климата, ще бъдат засегнати снабдяването с вода, потенциалът за производство на енергия от водни източници, летният туризъм и като цяло производството на земеделски култури. Прогнозира се също увеличаване на рисковете за здравето на хората заради вълни от горещини и горски пожари, се посочва в доклада.

Прогнозата за Централна и Източна Европа е намаляване на летните валежи, което ще причини по-големи проблеми в снабдяването с вода. Ще се засилят рисковете за здравето на хората, предизвикани от вълни горещини. Очаква се горската промишленост да се свие, а честотата на горските и торфените пожари да се увеличи, се изтъква в доклада по отношение на нашия регион.

За Северна Европа се очакват смесени последствия от климатичните промени. Сред първоначално положителните се посочват намалени разходи за отопление, по-високи селскостопански добиви и ускорен растеж на горската растителност. С продължаването на процеса на климатични промени обаче ще започнат по-чести наводнения през зимата и ще бъдат засегнати ред екосистеми. Смята се, че в крайна сметка вредите от климатичните промени в северната част на континента ще надхвърлят ползите.