/ БГНЕС, архив
Китайските власти подозират Менг Хонгуей, китайският ръководител на международната полицейска организация Интерпол, в корупция. Това се съобщава на уебсайта на вестник „Паризиен“, цитирайки "съвпадащи данни, получени от редица източници".
 
Интерпол официално поиска от Китай информация за изчезналия си президент

Вестникът предполага, че може би Менг Хонгуей ще бъде обвинен в "оказването на незаконно съдействие при сключването на договори за услуги на една от компаниите, участващи в борбата с киберпрестъпността". В същото време вестникът отбелязва, че "редица надеждни източници във Франция се чудят дали това не е свързано с отстраняването на Менг Хонгуей (избран за президент на Интерпол в края на 2016 г.) под претекст за провеждане на кампания срещу корупцията в Китай".
 
Как Интерпол коментира изчезването на президента им?

По-рано в петък китайският вестник „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, че според информацията, с която разполагат журналистите, Менг Хонгуей е обект на разследване в Китай. Според вестника президентът на Интерпол е отведен за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември. Информация за това къде е в момента и какви са били основанията за разпита, не е дадена.
 
Президентът на Интерпол Менг Хонгуей заминава за Китай с полет от Стокхолм на 29 септември. Последният път, когато семейството му е било във връзка с него, е миналата събота, съобщи АФП.
 
5 октомври: Изчезна президентът на Интерпол

Прокуратурата на град Лион (централна Франция) започна разследване на "изчезналият безследно при обезпокоителни обстоятелства" президент на Интерпол. Разследването е възложено на Специализираната междурегионална юридическа група.
 
Според радиостанция Европа-1, съпругата на Менг Хонгуей, която в момента живее с децата си в Лион - седалището на Интерпол, вече е свидетелствала по случая.
БГНЕС