Китай предупреди премиера на Япония Фумио Кишида да не променя пацифистката конституция на своята страна, след като Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Кишида удържа убедителна победа на вчерашните избори за горната камара на парламента, предаде Киодо.

След огласяването на победата Кишида обеща да продължи с усилията си да прокара спорна промяна в конституцията на Япония.

Съставената с намесата на САЩ следвоенна конституция на Япония заклеймява войната. Според Китай обаче промяната в текстовете ѝ ще доведат до ремилитаризация на Япония.

Избори, помрачени от убийство - какви са резултатите в Япония


"Въпросът за промените в конституцията на Япония по исторически причини привлече силно вниманието на международната общност и азиатските ѝ съседи", каза говорителят на външното министерство в Пекин Ван Вънбин. Той изрази надежда, че Япония е извлякла сериозни поуки от историята, ще се придържа към пътя на мирното развитие и ще предприеме конкретни стъпки, които да спечелят доверието на азиатските съседи и международната общности.

След изборите ЛДП и останалите партии, които са за промяна на конституцията, разполагат две трети мнозинство в горната парламентарна Камара на съветниците, каквото имат отпреди това и в долната Камара на представителите, припомни Киодо
БТА