Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха тази нощ в Гуанчжоу, Южен Китай, според очевидци и кадри от социалните мрежи, предаде Франс прес. Азиатската държава е разлюляна от вълнения срещу санитарните ограничения през последните дни.

Празният лист хартия стана символ на протестите в Китай

Кадрите показват полицаи с бели защитни костюми и прозрачни щитове, които се движат в стегнати редици по една от улиците в район Хайчжу, докато около тях прелитат хвърлени предмети от стъкло.

На видеата, геолокализирани от АФП, се чуват крясъци, а на земята лежат преобърнати оранжеви и сини заградителни съоръжения.

 
Виждат се и хора, замерващи полицията с предмети, също и десетина души с вързани ръце, които изглежда са арестувани от силите на реда.

Жител на Гуанчжоу, представил се като Чен, разказа пред АФП, че е видял снощи как стотина полицейски агенти прииждат към село Хоуцзяо, част от район Хайчжу, и арестуват най-малко трима души.

За пореден ден: Китай отчита рекорден брой COVID инфекции

Мощната китайска система за сигурност реагира бързо, за да спре историческите демонстрации през уикенда в редица градове из страната.

Гневът избухна след близо три години антиковидни рестрикции, включващи повтарящи се локдауни в Китай и почти всекидневно PCR тестване на населението.

Район Хайчжу в Гуанчжоу, където живеят над 1,8 милиона души, е център на ново огнище на COVID-19 и от края на октомври е в карантина.
БТА