/ БГНЕС
Заместник-министърът на външните работи на Украйна Серхий Кислиця поиска днес в Съвета за сигурност на ООН безусловна подкрепа за своите експерти, натоварени да разследват самолетната катастрофа в Иран, предаде Франс прес.

Трюдо: Иранска ракета е свалила украинския самолет

Погубени са 176 невинни човешки живота, каза той на откритото заседание, посветено на спазването на Хартата на ООН.

"Обстоятелствата на тази катастрофа засега не са ясни. Експертите трябва да разследват и да намерят отговорите на въпроса кой е предизвикал катастрофата. Затова те трябва да получат безусловна подкрепа за разследването си", подчерта украинският дипломат.

Иран ще предаде на Украйна черните кутии на разбилия се самолет

Също така Украйна поиска от западните си партньори да предоставят "доказателства", които да помогнат в разследването на катастрофата на украинския Боинг в Иран.

Преди това американски представители, цитирани от медиите, заявиха, че самолетът е бил свален погрешка от противовъздушната отбрана на Техеран.

Украйна разглежда няколко версии за авиокатастрофата в Иран

Ръководителят на иранската Организация за гражданска авиация Али Абедзаде пред агенция ИРНА отхвърли категорично версията.

"Украинската страна иска истината да бъде установена, ето защо призоваваме западните ни партньори, ако имате доказателства, които биха помогнали за разследването, настояваме да ги предоставите", заяви украинското президентство в комюнике, цитирано от Франс прес.
БТА