Киев поиска обяснения от МВнР на Русия
Киев поиска обяснения от МВнР на Русия / снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Украйна връчи вчера на руската страна нота с молба да предостави разяснения по повод изказвания на руски ръководители по повод на Украйна, предаде БГНЕС.

На сайта на украинското външно министерство се съобщава, че става дума за публикация във вестник “Комерсант” от 7 април, както и за думите на руския външен министър Сергей Лавров за радио “Ехото на Москва”. Говорителят на украинското Министерство на външните работи Василий Кирилич припомни, че в публикацията става дума за това, че по време на заседанието на съвета Русия-НАТО в Букурещ президентът на Русия Владимир Путин е заявил, че Украйна дори не е държава.

От своя страна преди три дни за “Ехото на Москва” руският външен министър заяви, че Русия ще направи всичко възможно, за да не допусне Украйна и Грузия да влязат в НАТО. РИА “Новости” цитира Кирилич, който посочи, че вчера външният министър на Украйна Владимир Огризко е заявил позицията на неговото министерство, че подобни изявления от страна на Русия могат да се окажат спънка в развитието на двустранните отношения.

Засега няма реакция на руската страна на украинската нота.