Украйна обяви днес, че нейните войски са убили и ранили общо около 500 руски военни при артилерийски обстрел в южната Херсонска област, предаде ДПА.

"Загубите на врага възлизат на 500 убити и ранени", каза украинското главно командване. По негови думи става въпрос за атака близо до село Чулаковка срещу руски военни и техника в новогодишната нощ.

ДПА прави уговорката, че тази информация не е потвърдена по независим път. И двете страни в конфликта често съобщават за тежки загуби на противника, отбелязва агенцията.

Украинското главно командване каза, че руски подразделения близо до село Фьодоровка също са били ударени на следващия ден. Броят на жертвите не е ясен. Фьодоровка и Чулаковка се намират южно от устието на река Днепър в окупираната от Русия част от Херсонска област.

Новините за атаките идват на фона на вчерашните съобщения от Киев за нападение в новогодишната нощ срещу Макеевка в Донецка област, при което са загинали стотици руски военни. Руското министерство на отбраната официално призна за смъртта на 63 военни. Киев от своя страна твърди, че при атаката са загинали около 400 и са били ранени 300 души. Руски военни блогъри също споменават за няколкостотин жертви.

Въоръжените сили на Украйна снощи са загубили вчера повече от 120 души, убити и ранени, в района на Лиман в източната Луганска област, обяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите на Конашенков в понеделник врагът е загубил над 120 убити и ранени военнослужещи, четири бойни бронирани машини, три пикапа и два автомобила в това направление. През последните 24 часа руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 13 украински дрона и са прехванали девет ракети "Хаймарс" (HIMARS), добави той.
Владимир Арангелов/БТА