/ Istock
Планински спасители от окръг Алба в Трансилвания тестваха първата раница, с която могат да летят, за да стигат по-бързо до мястото за интервенции, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути, съобщават за БТА от Департамента за извънредни ситуации на Румъния.

“С такова високоефективно оборудване хора, ранени в планината, могат да получат първа помощ само за няколко минути. Спасителят, който ползва раницата, не може да транспортира болни. Основната му цел е да окаже първа помощ бързо, докато хеликоптерът или наземният екипаж пристигнат”, обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния Раед Арафат.

През тези дни департаментът организира заедно с производителите на оборудването тестове, за да се види как могат да бъдат интегрирани в Румъния. 

“Ще мине време, докато намерим решения да има такива съоръжения в страната. Става въпрос за финансиране, за концепция, за набиране на персонал, който обслужва раниците”, уточни д-р Раед Арафат.

Курсът за работа с устройството, наречено Jet Pack, продължава четири седмици. Цената му започва от 380 000 паунда (866 400 лв.). То вече се използва във Великобритания и Ирландия.

"В Румъния тестваха летателния костюм на "Железния човек", написаха местни медии, които правят паралел с американски филм от 2008 г., базиран на едноименния герой на Марвел Комикс.
Кореспондент на БТА Мартина Ганчева