Кастро твърди, че съветвал Милошевич да окаже военен отпор на НАТО през 1999 г.
Кастро твърди, че съветвал Милошевич да окаже военен отпор на НАТО през 1999 г. / netinfo

Фидел Кастро твърди, че посъветвал на времето югославския президент Слободан Милошевич да окаже отпор на НАТО по време на бомбардировките през 1999 г., предаде ДПА.

В една от поредните си статии, озаглавена "Незаконната война на империята", кубинският президент цитира свое писмо до Милошевич, в което се казва: "Според нас това е голямо престъпление срещу сръбския народ и същевременно огромна грешка на агресора, който нямаше да устои, ако сръбският народ се бе противопоставил, както бе сторил в героичната си борба срещу нацистките орди. В писмото, датирано 25 март 1999 г., Кастро пишел още на Милошевич, че ако бе започнал война с НАТО, международният отзвук би би по-голям отколкото по време на Виетнамската война.

Бомбардировките на НАТО срещу ключови обекти в Сърбия от 24 март до 10 юни 1999 г. бяха прустановени след като югоармията се оттегли от сепаратистката сръбска област Косово.

Понастоящем 81-годишният Фидел Кастро е болен и, предавайки поста си на своя брат Раул, временно се е оттеглил от политиката.