Касапница в Сирия, сред жертвите има 32 деца
Касапница в Сирия, сред жертвите има 32 деца / Reuters

Наблюдателите на ООН, които посетиха град Хула в централна Сирия, потвърдиха, че там са загинали 92 души, включително 32 деца, предаде ДПА. Според активисти това е станало в петък при масиран артилерийски обстрел на правителствените войски.

Ръководителят на наблюдателната мисия ген. Роберт Моод описа случилото се в града като "брутална трагедия."

При пристигането на наблюдателите в Хула, разположен на 200 км северно от Дамаск, се чуваха взривове и стрелба с автоматично оръжие.

Касапницата в града е една от най-кървавите по време на продължаващото 15 месеца въстание в Сирия.

Свободната сирийска армия, съставена главно от дезертьори, обяви, че няма да спазва повече примирието с режима, постигнато с посредничеството на пратеника на ООН Кофи Анан, ако ООН не предприеме спешни мерки за спиране на насилието, посочва БТА.

В декларация генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя "правителството на Сирия да спре незабавно употребата на тежки оръжия в населени места," предаде Ройтерс.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че ще поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН с цел "решително осъждане на станалото в Сирия" и "привличане към отговорност на виновниците".

Френският му колега Лоран Фабиюс осъди насилието в Хула като "касапница" и заяви, че иска да организира среща в Париж на "Приятелите на сирийския народ" - група от западни и арабски страни, които се стремят да свалят Асад от власт.

Сирийските власти отхвърлиха отговорността за клането в град Хула, предаде Ройтерс. "Били са застреляни жени, деца и старци. Това не е в стила на героичната сирийска армия", каза говорител на министерството на външните работи пред репортери в Дамаск.

Според активисти на опозицията цивилните жертви са най-малко 109 души.