Касапница в Сирия, над 200 души са убити в Хомс
Касапница в Сирия, над 200 души са убити в Хомс / Reuters, архив

Повече от 200 души са били убити тази нощ в сирийския град Хомс, подложен от армията на артилерийски и минометен обстрел, предаде Ройтерс, цитирайки местни жители и правозащитни организации. Данните за жертвите варират от 217 до 260, което означава, че това е най-смъртоносната атака в досегашните репресии на режима срещу протестите, които продължават вече единайсети месец. 

Междувременно сирийската държавна информационна агенция отрече  армията да е извършила същинско клане в Хомс, предаде ДПА. "Някои сателитни канали излъчиха тази сутрин кадри с няколко трупа с оковани ръце, твърдейки, че са убити при обстрел от армията", се казва в съобщение на агенция САНА. "Всъщност това са трупове на невинни граждани, отвлечени и убити от въоръжени терористки групи", заявява САНА. Според нея става дума за продължаваща медийна кампания на "някои сателитни канали", която "изопачава, фалшифицира" новините и ги използва с подстрекателска цел. 

Обстрелът на квартал Халидия на Хомс започнал според местни източници в петък вечерта около осем часа местно време. Напълно са унищожени 36 къщи. Има загинали и в други квартали.

"Това е истинска касапница", заяви за АФП директорът на Сирийската обсерватория за човешките права Рами Абдерахман, който призова за незабавна реакция на Арабската лига.

По данни на арабската телевизия Ал Джазира, цитирана от ДПА, най малко 100 души са загинали, а 400 са ранени, посочва БТА.

Хомс е обстрелван в момент, когато Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува резолюция в подкрепа на призива на Арабската лига, която приканва президентът Башар Асад да се оттегли от властта. Очаква се Съветът да се събере на заседание днес следобед.

Въпреки новината за кървавите събития в Хомс Русия запазва позицията си против резолюцията. В Съвета за сигурност на ООН може да възникне "още един
скандал" за САЩ, ако те успеят да поставят тази вечер на гласуване в Съвета за сигурност проекторезолюцията за Сирия", заяви пред телевизия Русия-1 руският министър на външните работи Сергей Лавров. "Ако те искат още един скандал в Съвета за сигурност за себе си, ние сигурно няма да можем да ги спрем", каза Лавров и изрази надежда, че проекторезолюцията няма да бъде поставена на гласуване, защото са известни руските поправки към документа. Той добави, че вчера ги е изпратил на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, на руския представител в ООН, който да запознае с тях партньорите. Лавров нарече предложените руски поправки "разумни" и "обективни".

След като бе разпространена новината за обстрела на Хомс, тълпи от сирийци щурмуваха сирийското посолство в Кайро в знак на протест. Спонтанни митинги имаше пред сирийските мисии във Великобритания, Германия и САЩ.

Демонстранти нахлуха и в комплекса на сирийското посолство в Кувейт, чупиха прозорци, смъкнаха националния сирийски флаг и издигнаха знамето на опозицията срещу режима на Башар Асад. Кувейтската полиция е изгонила протестиращите и е блокирала улиците, водещи към посолството. Някои кувейтски политически организации вече призоваха властите да експулсират сирийските дипломати. Кувейт е член на Съвета за сътрудничество в Залива, който играе основна роля в усилията на арабските страни да спре кръвопролитията в Сирия.

Засега не е ясно какво е накарало сирийската армия да предприеме толкова интензивен обстрел, отбелязва Ройтерс. Според някои антиправителствени активисти ударът срещу града, известен като един от бастионите на съпротивата, бил предизвикан от вълна от дезертьорства от разположените в града въоръжени сили. Според опозиционния Сирийски национален съвет режимът готви подобни удари и около Дамаск, и срещу северния град Джиср аш Шугур.