Карзай предлага защита на водача на талибаните в замяна на мир
Карзай предлага защита на водача на талибаните в замяна на мир / снимкa: БГНЕС

Афганистанският президент Хамид Карзай заяви, че ще направи всичко, за да защити водача на талибаните молла Омар, ако той се съгласи на мирни преговори, съобщи БГНЕС.

„Ако науча, че молла Омар иска да преговаря за мир, като президент на Афганистан, ще направя всичко по силите си, за да го защитя”, каза Карзай на пресконференция. Той посочи, че ще действа така дори и ако международната общност се противопоставя на решението му.

„Когато говоря, че искам да защитя молла Омар, пред международната общност има две възможности - или да ме свали, или да напусне страната. Ако напусна президентския пост в името на мира в Афганистан, аз ще бъда щастлив. Ако западните страни не са съгласни, те могат да си ходят”, добави Карзай.

Укриващият се, вероятно на територията на Пакистан от 2001 г. молла Омар, е водачът на фундаменталистките бойци, които управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г. и прилагаха най-радикалния ислямски закон. САЩ обявиха награда от 25 милиона долара за залавянето му. Според президента Карзай преговори още не са започнали. Още не сме стигнали дотам. Още не съм чул водачите на талибаните да изявяват желание мирът да бъде възстановен в Афганистан. Те трябва да докажат добрата си воля”, отбеляза Карзай. Талибаните поставят като предварително условие за каквито и да било преговори изтеглянето на близо 70-те хиляди чужди войници от страната.

Позицията на Карзай е в противоречие с тази на САЩ, които в края на октомври заявиха, че молла Омар не е човек, с когото може да се помирят. „Ръцете на молла Омар са изцапани с кръвта на хиляди американци, тъй като той оказа подкрепа на Осама бин Ладен”, заяви на 29 октомври говорителят на Пентагона Джеф Морел.