Караджич се изправи пред Трибунала в Хага
Караджич се изправи пред Трибунала в Хага / снимки: БГНЕС

На 31 юли, в 17 часа българско време лидерът на босненските сърби Радован Караджич застана за първи път пред Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Той изслуша обвиненията за престъпления по време на босненската война от 1992 до 1995 година. Караджич заяви, че съзнава всяко едно от обвиненията срещу себе си. 

Караджич заяви пред съдията, че последният официален адрес, на който е пребивавал, преди да бъде екстрадиран в Хага, е фамилната му къща в Пале, Република Сръбска. Бившият лидер на босненските сърби бе арестуван в Белград миналата седмица след 13 години издирване.

Най-тежките престъпления, в които Радован Караджич е обвинен, са обсадата на Сараево, при която загиват над 10000 цивилни граждани и клането на близо 8000 мюсюлмани в босненския град Сребреница през 1995 година.

Жертвите на Радован Караджич чакаха прекалено дълго този ден, каза в Хага в навечерието на процеса главният прокурор Серж Брамерц. „Процесът ще бъде труден. За да докаже тези сериозни престъпления,
Караджич се изправи пред Трибунала в Хага
netinfo
обвинението ще трябва да представи значително количество доказателства, включително и свидетелски показания.. Ще направим това, като зачитаме правото на Караджич на защита”, обясни Брамерц. 

По-рано стана ясно, че Караджич е заявил пред главния прокурор, че през юни 1996 година е постигнал споразумение с американския пратеник на Балканите Ричард Холбрук, според което няма да бъде предаден на Трибунала в Хага, ако се оттегли от политическия и обществения живот. Холбрук обаче отрече това твърдение и заяви, че е готов да свидетелства срещу Караджич.