Канада и Япония помагат на Украйна да организира патрулна полиция
Канада и Япония помагат на Украйна да организира патрулна полиция / снимка: БГНЕС, архив

Канада ще отпусне на Украйна 5 млн. канадски долара за създаване на патрулна полиция, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС. Той каза това след среща с гостуващия в Киев канадски министър-председател Стивън Харпър.

Яценюк изтъкна, че това е реална помощ за превръщането на Украйна в силна и сигурна държава. Украинският премиер посочи също, че скоро в страната ще пристигнат канадски военни, които ще обучават украинските си колеги от Националната гвардия.

Харпър от своя страна увери, че канадското правителство ще помага за подготовката на украинските полицейски сили, като изрази надежда, че това ще допринесе за гарантиране на суверенитета на Украйна и сигурността в страната.

Япония ще предостави на Украйна 1500 хибридни автомобили за нуждите на патрулната полиция, съобщи японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от ТАСС.

Абе, който е на посещение в Киев, каза това на церемония по предаването на екологичните автомобили. Той изтъкна, че след като е посетил украинското министерство на вътрешните работи е разбрал, че тези коли ще помогнат за развитието на новата служба.

Японският премиер приветства и решимостта на украинските ръководители по пътя на реформите и изрази волята да ги подкрепи.

Преди това Шиндзо Абе съобщи, че страната му отпуска на Киев 1,1 млрд. долара за модернизация на пречиствателната станция в Киев. Токио ще предостави на Украйна и кредитни гаранции на стойност 1,5 млрд. долара.

Източник: БТА