Камерън е изправен пред бунт в правителството заради имиграцията от ЕС
Камерън е изправен пред бунт в правителството заради имиграцията от ЕС / снимка: БГНЕС

Британският министър-председател Дейвид Камерън е изправен пред бунт в правителството заради плановете да се позволи на неограничен брой български и румънски имигранти да пристигнат във Великобритания от следващата година, пише британският в. "Телеграф".

Министърът на жилищните въпроси и местната власт Крис Хопкинс открито подкрепя кампанията на над 50 разбунтували се членове на Консервативната партия, които искат Камерън да прокара нов закон, ограничаващ правата на българи и румънци отиват и да работят във Великобритания.

Хопкинс защити консерваторите, които настояват сегашният граничен контрол върху мигранти от България и Румъния да бъде удължен след изтичане на срока му на действие през януари. Той предупреди, че ако обществените страхове от имиграцията не бъдат успокоени с "твърди" действия, това би тласнало избирателите към крайнодесни партии и екстремисти, отбелязва изданието. Намесата на Хопкинс дойде, след като стана известно, че неколцина други членове на правителството са предупредени от парламентарни лидери на консерваторите да не подкрепят поправка в имиграционното законодателство, която би забранила достъпа на български и румънски мигранти до 2019 г.

Миналата седмица Камерън обяви планове за нови ограничения върху правото на мигранти от ЕС да кандидатстват за помощи във Великобритания. Той призова за преразглеждане на европейските правила за свободно движение в опит да спре "огромната имиграция" от по-бедни страни в Европа към Запада. Предложенията му предизвикаха гневна реакция от Европейската комисия, а няколко страни от Източна Европа разкритикуваха плановете му.

Има обаче все повече признаци, че инициативата на премиера не задоволява желанието в неговата партия за по-строги ограничения върху имигрантите от ЕС, коментира "Телеграф".