Свръхсилни улични наркотици се свързват с най-малко 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца, съобщи Би Би Си, цитирани от БНР.

Всички смъртни случаи се свързват със синтетични опиоиди, наречени нитазени, за които експертите се опасяват, че се произвеждат в лаборатории и след това се внасят в Обединеното кралство от Китай.

Общата бройка на починалите вероятно е много по-голяма, след като от Националната агенция за борба с престъпността казаха, че още 40 случая очакват по-нататъшно разследване. Британското правителство планира да класифицира 15 нови синтетични опиоида като лекарства от клас А.

Нитазените за първи път влязоха в новините в Обединеното кралство през 2021 г., когато 18-годишен пациент беше лекуван от нефатално предозиране. Експертите казват, че новите наркотици могат да бъдат по-силни както от хероина, така и от фентанила, друг синтетичен опиоид, който е водещ убиец в САЩ, допринесъл за 75 000 смъртни случая миналата година.

Агенцията е убедена, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често влизат в Обединеното кралство дори с пощенски пратки.

В повечето случаи след това нитазенът се смесва с хероин от организирани банди, което прави наркотиците, продавани на улицата, още по-силни и смъртоносни. Някои експерти смятат, че има пряка връзка между наличието на нитазени и забраната за събиране на опиумен мак в Афганистан.
БНР