/ ThinkStock/Getty Images
Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси получи вчера достъп до задържания журналист от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, съобщи американският вестник, цитиран от Ройтерс.

Това е второто подобно посещение след задържането на Гершкович през март по обвинения в шпионаж, които той отрича. Предишната среща на американския посланик с журналиста се състоя през април, припомня Ройтерс.

Гершкович е "в добро здраве и остава силен въпреки обстоятелствата", казала Лин Трейси, цитирана от говорител на Държавния департамент на САЩ, предаде Франс прес.

На 22 юни руски съд отхвърли искането на 31-годишния американец да бъде освободен от затвор в столицата Москва и да чака на свобода съдебния си процес, припомня Ройтерс. Трейси обвини Русия, че води "заложническа дипломация".

Руските власти заявиха, че са уличили Гершкович в опит да получи военни тайни по време на пътуване до град Екатеринбург, но не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. "Уолстрийт джърнъл" отрече обвиненията срещу журналиста, които според изданието са свързани с работата му.

Гершкович е първият чуждестранен журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж след края на Студената война. Американецът бе арестуван на фона на високото напрежение между Вашингтон и Москва заради руската пълномащабна инвазия в Украйна, на която Съединените щати оказват военна и финансова подкрепа, отбелязва АФП.
Николай Станоев/БТА