Как се избират ръководителите на Китай?

/ ThinkStock/Getty Images
На всеки пет години елитът на Комунистическата партия се събира, за да избере бъдещото ръководство на Китай.
 
Конгресът следващата седмица в Пекин вероятно ще постави началото на втория мандат на президента Си Цзинпин и ще внесе промени във върховния орган - Постоянния комитет на Политбюро, предаде ДПА.
 
От 2300 партийни делегати от цялата страна, 2287 бяха подбрани да участват в 19-ия конгрес на ККП, започващ на 18 октомври, а останалите 13 от тях не бяха допуснати - както бе съобщено - заради "неуместно поведение".

Китай обяви, че ще закрие всички свои съвместни фирми със Северна Корея
 
По време на конгреса, който в миналото обикновено е продължавал около седмица, делегатите избират Централен комитет - органът, който взима решенията. ЦК, избран на предишния конгрес, имаше 205 членове с пълно право на глас и 171 кандидат-членове.
 
След това на закрито заседание новоизбраният ЦК избира Политбюро, а от него - Постоянен комитет на Политбюро - най-овластеният орган, включващ президента.

Сегашното Политбюро първоначално имаше 25-има членове, един от които - Сун Чжънцай, бившият партиен секретар на Чунцин, бе изключен от партията за "сериозни нарушения на дисциплината".

Доброволка от Китай преподава родния си език на ученици и възрастни в Сливен
 
Постоянният комитет има седмина членове, но броят им може да варира.
 
Очаква се около половината от членовете на сегашния ЦК да се оттеглят тази година, след като са навършили неофициалната пенсионна възраст - 68 години. Освен това, вследствие на мащабната антикорупционна кампания на Си, която доведе до отстраняването на други членове, Постоянният комитет може да преживее едни от най-големите промени от десетилетия.
 
Петима от седмината членове (без Си и премиера Ли Къцян), също се очаква да излязат в пенсия. Но Ван Цишан, който оглавява антикорупционния орган и е приближен на Си, може би ще остане, въпреки че на 69 години.

Китаец спретна зрелищна каскада в опит да избяга от хотел, без да плати (ВИДЕО)
 
Си, който прекара първия си мандат в консолидиране на властта и елиминиране на съперничещи фракции в партията, вероятно ще вкара в Постоянния комитет повече свои доверени лица.

Той може би дори ще включи партийния устав своята политическа теория, известна като "Мисълта на Си Цзинпин".

Китайска компания проявява инвестиционен интерес към черноморските пристанища
 
Ако това стане, той ще влезе в ексклузивната група на предишните китайски лидери Мао Цзедун и Дън Сяопин.
 
Пред конгреса Си ще представи всеобхватен политически доклад, който по същество е програмата на партията за следващите пет години.
БТА