Йордания подновява износа на фосфати за България
Йордания подновява износа на фосфати за България / БГНЕС
Йордания ще поднови износа си на фосфати за България, стана ясно при откриването на йорданско-български бизнес форум, в рамките на посещението на президента Георги Първанов в страната.

Конкретика, динамика и подкрепа на институциите – това са принципите на взаимодействие в икономическата сфера между България и Йордания, подчерта при откриването на форума българският президент и даде пример за бързото решаване на поставения от краля Абдула II въпрос за ограничения внос на фосфати у нас.

Като първа стъпка за възстановяване на търговско-икономическите отношения между двете страни е задвижената процедура за подписване на договор с „Агрополихим” за внос на фосфати, както и разработване на схема за редовна авиолиния.

По време на икономическия форум е изразена готовност за разширяване на листата от стоки, които ще се предлагат и от двете страни.

Йорданският бизнес има интерес от селскостопански и промишлени стоки, конкурентноспособни са и нашите информационни и телекомуникационни технологии. Военно-отбранителната ни промишленост е добре позната тук. Развитието на туризма е сред приоритетите и на двете страни – миналата година у нас на море са били 2500 йорданци.

През последните години страната отбеляза 7 процента икономически ръст, поради подписаните споразумения за свободна търговия със САЩ, ЕС, както и изграждането на свободни икономически зони, осигуряващи на Йордания стратегическа роля като мост между Европа, Азия и Африка.

По-рано българският президент се срещна с премиера на Йордания Надир ал Дахаби. В Академията на МВР да се обучават представители на йорданското вътрешно министерство – това са се договорили министър Румен Петков и йорданският му колега. Българската делегация разгледа и мястото на кръщението на Исус Христос на река Йордан.