Извънредни полицейски мерки в Ерусалим след атентат
Извънредни полицейски мерки в Ерусалим след атентат / снимка: БГНЕС

Израелската полиция е разположила значителни части в Ерусалим като отговор на атентата извършен вчера. „Полицаи патрулират край строежите в Ерусалим, за да предотвратят опити за други подобни атаки”, заяви майор Бруно Щайн, началник на градската полиция. „Редовно се проверява самоличността на строителните работници”, добави той. Органите на реда целят да осуетят евентуално отмъщение от страна на еврейски екстремисти. „Последните атентати в Ерусалим са извършени от отделни лица, зад които не стоят някакви организации”, подчерта полицейският началник.

„Ако бъде установено, че наистина има тенденция палестински работници от Източен Ерусалим да използват тежка строителна техника за атентати, ще трябва да бъдат заместени с хора от Израел”, заяви вътрешният министър Меир Шитрит. Той отхвърли възможността да се отнемат израелските документи за самоличност на близо 250 000 палестинци от източните ерусалимски квартали. Според Шитрит обаче трябва да бъдат санкционирани семействата на терористите, ако се докаже, че са съдействали за атентатите или не са направили нищо, за да ги осуетят, посочва АФП.

По нейни данни, през периода от 2000 до 2007 г. органите за сигурност са задържали 270 души от Източен Ерусалим, заподозрени в престъпни действия, а само през първото полугодие на 2008 г. - 70 души от източните квартали, добавя агенцията.