Изтеглиха бедстващия круизен кораб край Сейшелите
Изтеглиха бедстващия круизен кораб край Сейшелите / Reuters, архив

Туристическият кораб "Коста Алегра", взет на буксир от френски риболовен кораб след избухналия на борда пожар сред Индийския океан, ще бъде изтеглен до главния Сейшелски остров Мае, а не до Дерош, както бе съобщено първоначално, предаде Франс прес, позовавайки се на корабособственика. Корабът ще бъде изтеглен до Мае, посочи в комюнике компанията "Коста Крочиере", обяснявайки промяната в решението си с недостатъчната сигурност и възможности за осигуряване на подслон на над хилядата души пътници и екипаж на малкото островче Дерош.

Остров Дерош не гарантира необходимата сигурност и хотелска база за кораба и неговите пътници, което означава, че веднага след пристигането им те ще трябва да бъдат прехвърлени с фериботи на о. Мае, уточнява компанията.

По тази причина решихме "Коста Алегра" да бъде изтеглен направо до Мае с помощта на още два влекача, които приближават към него и ще помогнат за увеличаване на скоростта на движение, допълни източникът.

Местните власти съобщиха, че полагат усилия да евакуират прехвърлят над хилядата души пътници и екипаж първо на о. Дерош, а оттам - на най-големия остров, Мае, със самолет и бързоходни лодки, отбелязва Асошиейтед прес.

"Коста Алегра" отплава от Мадагаскар към Сейшелите в събота с около 1000 души - 636 пътници и 413-членен екипаж. В понеделник на кораба избухна пожар, който бе бързо угасен, но повреди генераторите, посочи компанията собственик "Коста Крочиере". Няма пострадали хора, добави той.

"Коста Крочиере" притежава и туристическия кораб "Коста Конкордия", който на 13 януари се удари в рифове и заседна край италианския остров Джилио. В злополуката загинаха 32 души.