Изтече ултиматумът към Москва да даде обяснения за отравянето на Сергей Скрипал

Сергей Скрипал
Сергей Скрипал / Guliver/Getty Images
В полунощ изтече ултиматумът на Лондон към Москва да даде обяснения по повод скандала с отровения бивш руски разузнавач и дъщеря му в британския град Солсбъри, съобщиха световните агенции.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал
 
Вчера британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок до полунощ да обясни пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) как химическо вещество, руско производство, се е озовало и е било използвано в английски град. В противен случай Лондон заплаши да предприеме ответни мерки.

Откриха следи от нервнопаралитично вещество в ресторант, посетен от Скрипал

Москва отрича да е свързана със случилото се с бившия руски разузнавач
 
Още преди изтичането на крайния срок Москва даде да се разбере чрез посолството си в Лондон, че няма да отговори на ултиматума, докато не получи образци от химическото вещество, за което говорят британските следователи.
 
В нота до британското външно министерство посолството заяви, че Русия не е свързана със случилото се в Солсбъри, където на 4 март бе отровен бившият полковник от Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние

 
"Великобритания трябва да спазва Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предвижда съвместно разследване на инцидента, на което Москва е готова", се посочва в съобщението на посолството, цитирано от ТАСС.
 
Посолството поиска също обяснения от британското външно министерство за "заплахи за кибератаки" срещу Русия, отправени в британския парламент и медиите.

Великобритания обмисля да бойкотира Световното по футбол в Русия?
БТА