/ Gettyimages
Израелският крайнодесен министър на националната сигурност нападна супермодела Бела Хадид заради критиките към неотдавнашните му пламенни телевизионни забележки за палестинците в окупирания Западен бряг, предава "Асошиейтед прес".

В интервю по-рано тази седмица за израелския Канал 12 след две смъртоносни палестински атаки срещу израелци в окупираната територия, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заяви, че правото му на свобода на движение като еврейски заселник надделява над същото право на палестинците.

Израелските сили са убили палестински боец след сблъсъци на Западния бряг

„Моето право, правото на жена ми и децата ми да се движат из Юдея и Самария, е по-важно от свободата на движение за арабите“, каза Бен-Гвир по телевизията в сряда, използвайки библейското име на Западния бряг.  „Правото на живот е преди свободата на движение.“

Изявлението му предизвика широка критика, тъй като коментаторите го възприеха като доказателство за твърденията, че Израел се превръща в система на апартейд, която се стреми да запази еврейската хегемония от река Йордан до Средиземно море.

Белла Хадид, световноизвестен супермодел и инфлуенсър в социалните мрежи, чийто баща е палестинец, сподели откъс от интервюто на Бен-Гвир със своите 59,5 милиона последователи в Instagram в четвъртък, като написа: „На никое място, по никое време, особено през 2023 г. не трябва един живот да бъде по-ценен от чуждите. Особено просто заради тяхната етническа принадлежност, култура или чиста омраза."

Двама израелци загинаха при палестинско нападение

Тя също така публикува видео от водещата израелска правозащитна група B'Tselem, показващо израелски войници в град Хеброн в южната част на Западния бряг, които казват на жител, че на палестинците не е разрешено да ходят по определена улица, защото тя е запазена за евреи.

 Бен-Гвир отговори гневно в петък на публикацията на Хадид. „Каня ви в Кирят Арба, за да видите как живеем, как всеки ден евреи, които не са направили нищо лошо на никого в живота си, биват убивани тук“, написа той в X, известен преди като Twitter. Бен-Гвир живее в селището Кирят Арба близо до Хеброн, най-големият палестински град.

По-рано тази седмица палестински въоръжени мъже откриха огън по израелска кола близо до Хеброн, като убиха израелска жена и раниха сериозно шофьора.  Това нападение беше извършено само няколко дни след като палестинска стрелба уби баща и син израелци в северния палестински град Хавара.

„Така че да, правото на мен и моите събратя евреи да пътуваме и да се прибираме безопасно у дома по пътищата на Юдея и Самария надделява над правото на терористите, които хвърлят камъни по нас и ни убиват“, написа той в отговор на критиките на Белла Хадид.

 
AP