Израелските военни обвиниха палестинската групировка "Ислямски джихад" за взрива в болницата "Ахли Араб".

Представител на армията обяви, че залп от ракети са били изстреляни от Хамас към Израел в 18:15 местно време във вторник - преди експлозията в болницата. След това, в 18:59 "Палестински Ислямски джихад" е изстрелял бараж от около 10 ракети от близкото гробище

Стотици загинали и ранени при въздушен удар по болница в Газа, проехтяха взаимни обвинения (ВИДЕО)


"Анализът на оперативните системи на ЦАХАЛ показва, че от терористите в Газа е бил изстрелян залп от ракети, който е преминал в непосредствена близост до болницата "Ал Ахли" в Газа по времето, когато тя е била поразена", посочва в изявление говорител на Израелските сили за отбрана.
 

Газа болница
БГНЕС


Малко по-късно израелската армия разпространи видеозапис, който според нея доказва, че смъртоносният взрив в болницата "Ахли Араб" е предизвикан от заблудена палестинска ракета, предаде ДПА.

Видеото показва кадри от сградата и паркинга на болницата преди и след нападението. Израелските сили за отбрана заявиха, че липсват характерните кратери, които се образуват при въздушни удари. ЦАХАЛ твърди, че разполага със запис на разговор между членове на "Хамас", които обсъждат "неизправност или взрив на ракета", която е паднала в ивицата Газа.

 


"Разузнавателните данни от множество източници, с които разполагаме, сочат, че "Ислямски джихад" е отговорен за погрешно изстреляната ракета, поразила болницата в Газа", се казва още в изявлението на военните.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание след удара по болница в Газа

"Хамас знае, че експлозията е причинена от ракета на "Ислямския джихад", но започна глобална медийна кампания, за да обвини Израел", заяви Даниел Хагари, говорител на Израелските отбранителни сили.


Според Ройтерс говорител на "Ислямски джихад" е отрекъл израелските твърдения, че групировката носи отговорност за удара срещу болницата.

Говорител на здравното министерство в Газа обяви по-рано, че стотици хора са загинали при взрива в болница в град Газа във вторник.