Израел отказа да се извини на Турция за нападението край Газа
Израел отказа да се извини на Турция за нападението край Газа / netinfo

Израел заяви, че никога няма да се извини на Турция за нападението срещу неин кораб край Газа на 31 май, съобщи Франс прес, като се позовава на висш служител в кабинета на премиера Бенямин Нетяняху.

"Израел никога няма да се извини за това, че е защитил своите жители. Нашите млади войници имат право да се отбраняват, когато животът им е непосредствено застрашен от банда хулигани, опитали се да ги линчуват", заяви служителят, пожелал анонимност.

Имаме право да предотвратим прехвърлянето на оръжие от Иран към Газа, подчерта той.

Турският вестник "Хюриет" цитира турския външен министър Ахмет Давутоглу, който заплашва, че Турция ще скъса отношенията си с Израел, ако Тел Авив не се извини за нападението срещу турския кораб с хуманитарна помощ за Газа "Мави Мармара".

На 31 май израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб, който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха девет турски граждани.

В изявления в самолета на връщане от Киргизстан, Давутоглу казал, че Израел трябва да се извини за нападението или да се съгласи на международна комисия и да приеме нейното заключение.

Давутоглу казал пред журналисти, че посланията, които е отправил на срещата си миналата седмица с израелския министър на търговията Бенямин Бен-Елиезер, са стигнали до израелското правителство. Не определихме дата за отговор, но няма да чакаме безкрай, казал Давутоглу.

"Хюриет" обръща внимание, че обратно на досегашните си декларации, че Турция няма да приеме заключения на едностранно разследване от страна на Израел, вчера Давутоглу е казал, че основното искане на Турция е извинение и обезщетение. Това според решението на коя комисия ще бъде направено, няма значение, завил турският външен министър, цитиран от БТА.

Давутоглу потвърдил също, че турското въздушно пространство е затворено за полети на израелски военни самолети. Това решение не се отнася само за един или два самолета, подчертал турският външен министър и добавил, че забраната може да се разшири и за полетите на гражданската авиация.

Миналата седмица турските власти обявиха, че затварят въздушното пространство за два израелски военни самолета, но тогава увериха, че това не е пълна забрана.

Турският външен министър опровергал информациите, че САЩ са подтикнали Турция за срещата му с израелския министър. В Торонто казахме на Обама, че ще има такава среща. Той не знаеше нищо дотогава. Бен-Елиезер участва в срещата като специален представител на Нетаняху. Ако не беше така, нямаше да има среща. Каква работа имам с министъра на търговията", казал още турският външен министър, цитиран от вестник "Хюриет".